Лозан Панов с критики към ВСС заради отхвърления съдебен закон

Лозан Панов с критики към ВСС заради отхвърления съдебен закон
Лозан Панов / БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов разкритикува позицията на членовете на ВСС, които миналата седмица отхвърлиха промените в Закона за съдебната власт. Панов направи сравнение с отлагането на промените, които бяха направени в Конституцията миналата година и тези в съдебния закон сега. Той е категоричен, че промените са належащи и няма време за тяхното отлагане.

Необяснима - така председателят на ВКС Лозан Панов определи реакцията на ВСС, който миналия четвъртък отхвърли целия проект за промени в Закона за съдебната власт. Лозан Панов и правосъдният министър Екатерина Захариева не са присъствали на въпросното гласуване, което и двамата разкритикуваха остро.

Панов напомни, че по същия начин ВСС забави и промените в Конституцията. Същото отлагане, месец пред ваканцията на парламента, преди избори.

Оказва се, че битката за Висшия съдебен съвет и това кой ще владее лостовете на управление в съдебната система са по-ожесточени от тези на политическата сцена. Промените, които магистратите, отхвърлиха включват: Децентрализация на прокуратурата, ограничаване на възможностите за административни форми на влияние върху независимостта на съда, разширяване на правомощията на Инспектората на Висшия съдебен съвет и на общите събрания на съдиите. Редовите прокурори да се отчитат само на своя пряк административен ръководител, а не на главния прокурор. Създадени са и специални текстове, които предвиждат да отпаднат устните указания за работата на прокуратурата. Освен това промените предвиждат въвеждане на отчетност на главния прокурор и парламентарен контрол върху дейността на държавното обвинение.

Още миналия четвъртък последва остра реакция от страна на правосъдният министър заради отхвърлените промени. Екатерина Захариева определи действията на ВСС като абсурдни, тъй като част от критикуваните от магистратите текстове са били предложение именно от тях. Правосъдният министър обяви още, че Висшият съдебен съвет е срам за държавата и ако продължава така мониторингът над България от Европейската комисия ще остане още 10 години.

Междувременно ВСС отново отложи избора на председател на Софийския апелативен съд, тъй като единственият кандидат Даниела Дончева е в болнични заради липса на глас. До момента Съветът е провел четири избора за шеф на апелативния съд. Първо бяха отхвърлени кандидатурите на Веселин Пенгезов и Стефан Гроздев. После на два пъти без мотиви беше отхвърлена и кандидатурата на Нели Куцкова. Именно последните две гласувания предизвикаха сериозни скандали в системата и влязоха в доклада на Европейската комисия като пример за порочната кадрова практика на ВСС.

#Лозан Панов #ВСС #Закона за съдебната власт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници