Оланд ще обяви новия френски премиер на 15 май

Оланд ще обяви новия френски премиер на 15 май
Франсоа Оланд ще обяви името на новия премиер след церемонията по встъпването му в длъжност на президентския пост. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новото правителство на Франция ще бъде сформирано на 16 май, съобщи новоизбраният френски президент Франсоа Оланд.

„Съставянето на правителството без съмнение ще се състои на следващия ден след встъпването ми в длъжност“, посочи новият държавен глава на Франция, който ще встъпи в длъжност официално на 15 май.

Той отбеляза също, че след церемонията, същия ден, ще назове името на новия премиер, предаде bTV.

Фаворит за поста е 60-годишният водач на парламентарната група на социалистите Жан-Марк Еро, който е кмет на северозападния град Нант, отбелязва Ройтерс.

Няколко часа по-късно Оланд ще направи първото си посещение в качеството си на президент в Берлин, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел.

Преди пет години действащият президент на Франция Никола Саркози веднага след встъпването си в длъжност също направи посещение в Германия, коментира ИТАР-ТАСС.

Няколко дни по-късно Оланд ще бъде приет от президента на САЩ Барак Обама в Белия дом, преди да се присъедини към колегите си от Г-8 вечерта в Кемп Дейвид край Вашингтон, посочи дипломатически източник.

След това той ще участва в срещата на върха на НАТО на 20 и 21 май в Чикаго, преди неофициалната среща на върха на Европейския съюз на 23 май в Брюксел.

#Франсоа Оланд #президент #премиер #Франция #Жан-Марк Еро #Нант #Берлин #Ангела Меркел #Никола Саркози #Германия #САЩ #Барак Обама #НАТО #Европейския съюз #Г-8 #Кемп Дейвид #Белия дом #Вашингтон #Чикаго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници