След Орландо рейтингът на Тръмп скочи

След Орландо рейтингът на Тръмп скочи
Доналд Тръмп / БГНЕС
A A+ A++ A

Американският милиардер Доналд Тръмп, който си гарантира номинацията за кандидат президент на САЩ на Републиканската партия, след терористичния акт в Орландо намалява в своя полза разликата в популярността си с основния си съперник в надпреварата – бившия държавен секретар Хилъри Клинтън.

Това показват резултатите от проучване, проведено от международния социологически център "Ипсос", съвместно с агенция Ройтерс.

В последния месец рейтингът на Тръмп беше по-нисък от този на Клинтън. На 12 юни, в деня, когато беше извършен терористичния акт в Орландо, отнел живота на 49 души, разликата в популярността между милиардера и бившия държавен секретар беше 14,3%. За Тръмп бяха готови да гласуват 32,3% от анкетираните, а за Клинтън - 46,6%, като 21,1% се колебаеха.

След това разликата започва да намалява. Според последното проучване на Ройтерс и Ипсос, проведено на 14 юни, за Тръмп са готови да гласуват 33,0% от анкетираните, а за Клинтън – 44,6%, а 22,4% не са отговорили.

Нападението във "Флорида палс", където се събират хора с различна сексуална ориентация, бе извършено от 29-годишния американец от афганистански произход Омар Матин. Той уби 49 души, 53 от посетителите на клуба бяха ранени, шестима от тях са в тежко състояние. Клането се смята за най-кървавото в съвременната история на САЩ. Според медийни изявления, Матин е положил клетва за вярност към терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД). Той беше убит от полицията.

Тръмп коментира много активно трагедията. Милиардерът каза, че президент на САЩ - Барак Обам трябва да признае сериозността от заплахата от ислямския тероризъм в САЩ, или да подаде оставка. "Смята ли президентът Обама най-накрая да произнесе думите "радикален ислямски тероризъм"? Ако не, тогава той трябва незабавно да подаде оставка", написа Тръмп в неделя в Туитър.

В понеделник бизнесменът посочи, че имиграционната система на САЩ не работи добре, което е и причина в страната да попаднат лица с антиамерикански възгледи. Републиканецът поиска да се спре достъпът на територията на САЩ на мюсюлмани, идващи от страни, "където има доказана история на тероризма" срещу САЩ и техните съюзници. Той не посочи за кои точно страни става въпрос.



#Тръмп #рейтинг #Орландо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници