Руската армия проверява бойнатата си готовност

Руската армия проверява бойнатата си готовност
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руските въоръжени сили изпълняват сбор и проверка на бойната готовност във всички военни окръзи на Руската федерация. Заповедта даде президентът Владимир Путин в отговор на решението на НАТО да разположи 4 батальона в Полша и балтийските републики, близо до границите на Русия.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу обясни, че целта на ученията в периода 15-22 юни е да гарантира способността на въоръжените сили да осъществяват планирани дейности, включително мобилизация на личен състав. Армейските подразделения започнаха внезапни проверки за бойната готовност на личния състав, въоръжението и складовете за снаряжение и бойна техника. Руските учения идват седмици преди критичната среща на върха на НАТО във Варшава.

Три от най-големите и влиятелни членки на военния блок – САЩ, Великобритания и Германия – обявиха намеренията си да изпратят по един батальон на източния фланг на НАТО, за да помогнат за сдържането на Русия. Окончателното решение за това ще бъде взето на срещата във Варшава на 8 юли. Планът включва ротация на военнослужещи, складирано оборудване и въоръжение и мобилни сили, които ще бъдат подкрепени от силите за бързо реагиране на Алианса в състав от 40 000 души.

НАТО се надява, че този комплексен план ще обезкуражи Русия да спре с ескалирането на напрежение и заплахи срещу някои от съседите си – например Литва, Латвия, Естония и Полша, свързано с незаконното анексиране на полуостров Крим през февруари 2014 г. Източните членове на НАТО се страхуват от руска военна агресия срещу териториите си.
Москва смята плановете на Алианса за възпиране като враждебен акт.

Руският посланик в НАТО предупреди, че те застрашават мира в Централна Европа. Кремъл твърди, че американският противоракетен щит в Европа също ескалира напрежение в региона. Отговорът на НАТО е, че спазва споразумение от 1997 г с Москва да не разполага постоянни бойни сили по руските граници.

 

#Русия #армия #Сергей Шойгу #Владимир Путин #НАТО #Полша #балтийски репулики #граници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"