33 млн. лв. финансови корекции са наложени на общините по селската програма за периода 2007-2013

33 млн. лв. финансови корекции са наложени на общините по селската програма за периода  2007-2013
БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 33 млн. лева са наложените финансови корекции на общини по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Това става ясно от писмен отговор на земеделския министър Десислава Танева на питане на депутат от опозицията. Министърът обаче не отговаря на въпроса кое е наложило налагането на санкции на общините заради проведените от тях обществени поръчки.

Около 30 на сто от финансовите корекции са в размер на 100%, т.е. санкционираните общини е трябвало да заплатят изцяло за своя сметка т.нар. европейски проекти, които принципно се финансират с европейски средства. Средният процент на финансовите корекции възлиза на около 15%.

По принцип подобни санкции се налагат заради злоупотреби и нарушения при процедурите по обществени поръчки. В конкретния случай става въпрос за санкции, които българските власти са наложили. Отделно, след одитни проверки от ЕК налагат допълнителни финансови корекции, които също се поемат от държавния бюджет.

В сряда от БСП обвиниха управляващите от ГЕРБ, че укриват информация за наложени санкции по ПРСР. Плащания по две от мерките на Програмата за развитие на селските райони в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение. Сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2,3 милиарда евро, които България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период", посочиха от ЕК.

#Танева #финансови корекции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите