Разследват за крайнодесни убеждения и психични проблеми убиеца на депутата Джо Кокс

Разследват за крайнодесни убеждения и психични проблеми убиеца на депутата Джо Кокс
БГНЕС
A A+ A++ A

Британската полиция проучва възможни връзки с крайнодесни организации и психични проблеми на арестувания Томас Меър, който е най-вероятният извършител на бруталното убийство на депутата Джо Кокс.

Според всички доказателства до момента, в ранния вчерашен следобед Меър многократно простреля и наръга 41-годишната лейбъристка Кокс в малкото градче Бирстол, провинция Западен Йоркшир. В последствие Кокс почина от раните си, а Меър беше задържан непосредствено след нападението.

Кампанията за оставане на Великобритания в ЕС, в която Кокс беше участник като представител на опозиционната Лейбъристката партия, преустанови публичните си събития след инцидента. Според очевидци, цитирани от британски медии, 52-годишният Меър е крещял „Великобритания над всичко” (Britain first!) докато е отнемал живота на парламентаристката и майка на две деца.

Съседите на заподозрения го описват като самотник, но не и като видим краен националист. Началничката на полицията в Западен Йоркшир Констабъл Дий Колинс заяви, че нападението е „изолирано, но явно насочено срещу Джо” и няма индикации за косвеното участие на някой друг освен извършителя.

 „Наясно сме със спекулациите в медиите относно връзката между заподозряния и психиатрични институции и това е явна линия на разследване, която следваме… Наясно сме и с предположенията за връзка между заподозряния и крайнодесен екстремизъм, което също е приоритетна линия при установяването на мотива за нападението срещу Джо”, заяви Колинс.

От полицията още потвърдиха, че Кокс е била нападната след като е слязла от колата си пред библиотеката на Бирстол. Тя е пристигала за среща с хора от избирателния си район. Полицията има 96 часа за разпити на заподозряния, след което на него трябва да му се повдигне обвинение или да бъде освободен, съгласно английското законодателство.

#Джо Кокс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите