Увеличават се делата за събиране на публични вземания на държавата

Увеличават се делата за събиране на публични вземания на държавата
БГНЕС
A A+ A++ A

Значително се увеличават делата за събиране на публични вземания на държавата. Това каза в интервю за програма "Хоризонт" на БНР частният съдебен изпълнител от Русе Иван Хаджииванов. По думите му през последните години все по-често към частните кантори се обръщат общини и държавни институции.
Съдебни изпълнители събират вземания и на Висшия съдебен съвет, и на МВР, добави Иван Хаджииванов.  "Когато има криза, работата на частното съдебно изпълнение нараства и това е естествено, когато кризата отмине, бройката дела, и да е същата, вземанията намаляват. Сега намаляват като обем делата, което значи, че ние вървим нагоре. За съжаление има дела за междуфирмена задлъжнялост. Това е много бавно за изчистване. Малко са банковите дела в нашата кантора – 15, 20 процента. Всичко друго са социални дела, публични вземания на общини и на държавни институции, общински вземания, трудови спорове – когато един работодател е осъден да плаща и не иска да плати заплатите на хората", каза частният съдебен изпълнител.

Хаджииванов коментира още, че Камарата на гръцките частни съдебни изпълнители информират, че гръцки длъжници търсят убежище в България с движимите си вещи. "Не може в условията на глобализацията, след като може с едно натискане на  копчето парите да се изплащат от едната точка в света в друга, а да не може по същия начин да реагира законът, за да ги спре тези пари. Ако вие сте длъжник в Белгия или Холандия, а сте французин, много лесно може да ви достигне запорът и да си платите дълга, натрупан във Франция – става въпрос за държавите от Еврозоната. При нас нещата са по-бавни", каза още той. През годините нашата кантора е събрала повече от 220 милиона лева и тези пари влязоха в реалната икономика на нашия град, добави Иван Хаджииванов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници