СССР е можел да победи и сам във Втората световна война, смятат две трети от руснаците

СССР е можел да победи и сам във Втората световна война, смятат две трети от руснаците
БГНЕС
A A+ A++ A

Мнозинството от руснаците (67%) са убедени, че СССР е можел да победи през Втората световна война и без чужда помощ, сочат резултати от допитване. Преобладаващата част от анкетираните на 11 и 12 юни 1 600 души от 130 населени места смятат, че приносът на съюзниците за победата над фашизма е незначителен.

За съюзници се признават САЩ (50 % от анкетираните), Англия (43%) и Франция (27%).

Същевременно 93 от анкетираните признават, че загубите на СССР в годините на Великата отечествена война са били огромни. Над половината (58%) ги наричат изключително големи, а 35% – неизбежни. Размерът на загубите се свързва с внезапното нападение на Германия (34%), с техническото превъзходство на Германия – (15%) и с жестокостта на нацистите (12%). Всеки пети руснак смята, че вината за мащабните загуби в човешка сила е на сталинското ръководсво, което действало, без да „взема под внимание жертвите”.

Според един от аналитиците, работили върху допитването, у руснаците отдавна се е формирало устойчиво обществено мнение за войната и победата. „Да, загубите сред войниците и гражданите бяха колосални, но нашите съотечественици предпочитат да ги обясняват с хитростта и жестокостта на немците, а не с грешките на своите ръководители", посочва той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници