Терористът от Орландо показал смразяващо спокойствие при атентата в САЩ

Терористът от Орландо показал смразяващо спокойствие при атентата в САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Стрелецът от Орландо Омар Матин е съобщил за действията си на полицията със „смразяващо спокойствие”, описвайки се като „войник на Исляма”. Това става ясно от частични транскрипции на обажданията на Матин от гей-нощния клуб „Пулс”, където той застреля 48 души преди да бъде убит от специалните части на 12 юни.

„Намирам се в Орландо. Аз извърших нападението”, заявява 29-годишният американец от афганистански произход в първото си обаждане на 911 в 2:35 сутринта местно време. Към този момент е минал половин час от близо 3-часовата обсада на нощния клуб.

Първоначално властите обявиха, че в обажданията си Матин е заявил принадлежността си към „Ислямска държава” и лидера й Абу Бакр Ал-Багдади. Тези фрагменти обаче са замаскирани в публикуваните транскрипции.

„Заклевам се във вярност на (пропуснато), нека Бог го пази (на арабски), от страна на (пропуснато)”, гласи текстът. ФБР публикува и детайли от 3 разговора между Матин и преговарящи с него полицейски служители между 2:48 и 3:24 сутринта. В тях той се идентифицира като „войник на Исляма”, повтаря заявената принадлежност и иска от преговарящия Америка да спре да бомбардира Сирия и Ирак. Наред с това той твърди, че е заложил експлозиви в превозно средство, паркирано пред клуба, както и че сам носи жилетка с бомби „като тези във Франция”.

„В следващите дни ще видите много такива неща”, заявява Матин в разговорите със „смразяващ, спокоен и решителен тон”, заяви специалният агент на ФБР Рон Хупър по време на пресконференция в Орландо. Попитан относно предположенията, че някои от жертвите са убити при полицейския щурм срещу Матин, шефът на полицията в града Джон Майна заяви, че хипотезите са част от разследването. „Ще ви го кажа така: в моите представи за тези убийства носи вина единствено и само заподозряният”, заяви Джон Майна.


#ФБР #Орландо #тероризъм #атентат #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници