Сблъсъци между учители и полиция в Мексико: 100 души са ранени

Сблъсъци между учители и полиция в Мексико: 100 души са ранени
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-малко осем души, включително един репортер, са загинали при сблъсъци между мексиканската полиция и учители, протестиращи срещу политиката на правителството в щата Оаксака, южно Мексико, предаде ТАСС.

Агенцията се позовава на министъра на обществената сигурност в региона Хорхе Алберто Руис Мартинес. Ранени са над 100 човека, от които 55 са полицаи. Срещу 8 от тях е използвано огнестрелно оръжие.

„Загинали са осем души, на две различни места”, заяви Мартинес в интервю за местно радио. Сред загиналите е й журналистът Елидио Рамоса.

Задържани са 24 души, срещу които прокуратурата готви наказателни производства.

Демонстрацията беше организирана от Националната координационна организация на работещите в сферата на образованието, която стои зад много акции срещу плануваните от правителството на президента Едуардо Пеня Нието реформи.

Според Министерството на образованието те просто не искат да изгубят сегашните си привилегии, които включват фактическа продажба на работни места или предаването им по наследство.

Учителският синдикат, болшинството от чиито членове идват от изключително бедни щати като Оаксака, отрича това и настоява, че образователната реформа не бива да започва с оценки и съкращения от правителството и бизнеса, а с алтернативна форма на оценяване от самите граждани на общностите.

Протестите им продължават вече 3 години и при тях често има сблъсъци с полицията.

Комисарят на федералната полиция Енрике Галиндо нарече случилото се „един от най-сложните моменти” за времето му на поста. По думите му вина за безредиците имат не учителите, а радикални групи, присъединили се към демонстрациите им. Според Галиндо срещу полицаите са използвани огнестрелни оръжия, коктейли „Молотов” и мощни пиротехнически средства.

#Мексико #учители #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници