Лидерът на хърватската демократическа партия подаде оставка

Лидерът на хърватската демократическа партия подаде оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на Хърватска демократична общност (ХДО) Томислав Карамарко подаде оставка от ръководния пост в партията.

"Подавам оставка като лидер на партията, защото обещах да подсигуря парламентарно мнозинство, но не успях. Поради тази причина поемам отговорност за случилото се. Според мен това ще даде нов стимул на партията", каза Карамарко и поясни, че не " е подал оставка под ничий натиск". По-рано вчера хърватският евродепутат от ХДО Андрей Пленкович обяви, че смята да се кандидатира за поста лидер на партията, като се очаква именно той да наследи Карамарко.

Оттеглянето идва само няколко дни след като бившия лидер на ХДО свали кабинета на Тихомир Орешкович, в който неговата партия бе основен участник, заедно с движението МОСТ на Божо Петров. Вчера хърватският Сабор (Парламент) се саморазпусна и на есен се очакват предсрочни парламентарни избори. Дясното правителство на премиера Орешкович – бивш фармацевт без принадлежност към никоя партия, беше на власт само пет месеца.

Миналата седмица Карамарко подаде оставка и от друг висшестоящ пост – този на вицепремиер. Оставката му беше поискана от лидера на МОСТ Божо Петров. Политическата криза в Хърватия се разпали миналия месец, когато списание "Национал" публикува консултантски договори между съпругата на вицепремиера Ана Карамарко и петролния лобист на унгарската компания МОЛ Йозе Петрович.

МОЛ води съдебен спор с Хърватия заради петролната компания ИНА, в която правителството и унгарската компания имат дялове от съответно 44,8% и 49%. Страните водят съдебен спор за това как се управлява компанията. Карамарко призна за съществуването на договора, но твърди, че това не е повлияло в работата му като вицепремиер.


#оставка #Хърватия #партия #избори #ХДО #мост #Карамарко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници