Брюксел се размина с нова трагедия - фалшиви се оказаха експлозивите в заловения терорист

Брюксел се размина с нова трагедия - фалшиви се оказаха експлозивите в заловения терорист
БГНЕС
A A+ A++ A

Брюкселската полиция откри, че експлозивите в жилетката на задържания терорист са фалшиви, съобщи ТАСС. Полицейски източник обяви по телевизията, че взривното устройство на 26-годишния заподозрян е било пълно със сол. Телевизионният канал РТБФ съобщи, че фалшивото взривно устройство е било старателно подготвено и изглеждало напълно правдоподобно.

По-рано днес силите за сигурност в Брюксел проведоха антитерористична операция заради сигнал за бомба в търговски център в центъра на белгийската столица. По данни на информационна агенция „Белга“ до момента един заподозрян е арестуван.

Операцията е започнала, след като рано тази сутрин е получено съобщение за мъж, който се държи странно в близост до търговския център „Сити 2“ - един от основните места за търговия на дребно в града. На място в търговския център е изпратен екип сапьори. Белгийският телевизионен канал RTL съобщава, че според източници полицията е получила предупреждение, че мъжът носи колан с експлозиви, посочва в. „Индипенъднт“.

Мерките за сигурност са засилени, като намиращата се наблизо метростанция „Рогир“ е затворена, а кордони на силите за сигурност има около целия търговски център.

Вчера полицията в страната задържа шестима души във връзка с провалена терористична атака на влака между Амстердам и Париж миналата година. „Шестима души са задържани и ще бъдат изслушани в съда”, гласи комюнике на федералната прокуратура, в което се допълва, че при отделните полицейски акции не са открити оръжия и експлозиви.

На 21 август 2015 година въоръжен мъж откри огън и рани трима души в пътническия влак Амстердам-Париж, преди да бъде обезвреден от самите пътници. Извършителят беше 26-годишният мароканец Аюб ал-Казани.

Операцията идва, след като в края на миналата седмица белгийската полиция извърши няколко ареста на предполагаеми терористи. В рамките на антитерористична операция силите за сигурност претърсиха 40 жилища и 152 гаража, а 12 души бяха задържани.

Според данни на прокуратурата двама от арестуваните - Мустафа Бенхатал, роден през 1976 г., и Джавад Бенхатал, роден 1987 г. са съответно чичото и племенникът на двама от извършителите на атентатите в Брюксел от 22 март – братята Бакрауи.

#Брюксел #терорист #експлозиви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници