Оланд поема президентския пост и бърза за среща с Меркел

Оланд поема президентския пост и бърза за среща с Меркел
Франсоа Оланд иска да разговаря за европейския пакт за бюджетна дисциплина с оглед в него да се включи елементът икономически растеж, а Германия е категорично против това. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел ще приеме в Берлин новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд във вторник следобед, часове след като той поеме поста официално.

„По време на посещението канцлерката консерватор и президентът социалист ще имат работна среща в 16:30 часа по Гринуич, след която в 17:45 ще дадат съвместна пресконференция," посочи говорителят Щефен Зайферт, цитиран от АФП и БГНЕС.

Говорителят уточни, че Меркел „се радва на перспективата да работи тясно с Франсоа Оланд".

Френският президент ще бъде посрещнат с военни почести пред канцлерството, но вероятно няма да вечеря с Ангела Меркел, както бяха заявили по-рано различни източници.

„Не става въпрос за среща, на която ще се вземат решения, тя е само за опознаване. Фактът, че новият президент на Франция избра Германия за първото си посещение в чужбина, е силен сигнал," посочи Щефен Зайферт.

„Г-жа Меркел е сигурна, че традиционната тясна координация с Франция ще продължи да е основата за тяхната обща работа в Европа за осигуряване на просперитет, мир и демокрация," добави още говорителят.

Франсоа Оланд иска да разговаря за европейския пакт за бюджетна дисциплина с оглед в него да се включи елементът икономически растеж, а Германия е категорично против това.

#Ангела Меркел #Франсоа Оланд #Германия #Франция #фискален пакт #канцлер #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници