Професор в истанбулски университет подаде оставка, след като негов колега бе уволнен за обида на Ердоган

Професор в истанбулски университет подаде оставка, след като негов колега бе уволнен за обида на Ердоган
БГНЕС
A A+ A++ A

Професор Кристоф К. Нойман от университета „Билги“ в Истанбул е подал оставка, след освобождаването от длъжност на колегата му проф. Зейнеп Сайин Балъкчиоглу, обвинен, че е обидил президента на страната Реджеп Тайип Ердоган по време на лекция, предаде Hürriyet.

„Освобождаването от длъжност на професор Зейнеп Сайин Балъкчиоглу за изразяването на идеите му по време на лекции, без допълнителни въпроси, не съвпада със същността на академичната свобода“, написа професор Нойман във своето писмо към ректора на университета, в което той изрази мотивите на оставката. „Институция без тези свободи не може да се нарича университет. Ваша отговорност е да намерите правилен начин да наречете тази институция, но „Билги“ вече не е университет. В определена степен университетът „Билги“ вече не съществува“, добави той.

Университетът обяви освобождаването на Балъкчиоглу на своя интернет сайт на 16 юни, ден след като редица подкрепящи правителството медии разкритикуваха учения за неговите забележки по време на лекции, описващи президента като „вулгарен и груб“. Според съобщението университетът е наредил бързо разследване за случая и е прекъснал връзка с проф. Балъкчиоглу веднага, след като новините излизат по медиите.

#обида на Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници