Бившият и настоящият кмет на Лондон влязоха в остър дебат за Брекзит

Бившият и настоящият кмет на Лондон влязоха в остър дебат за Брекзит
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Новият лейбъристки кмет на Лондон Садик Хан и лидерът на консервативната партия в Шотландия Рут Дейвидсън влязоха в остър сблъсък с бившия градоначалник на британската столица Борис Джонсън в рамките на последния дебат преди референдума за членството на Великобритания в ЕС, предаде "Гардиън".

Хан обвини своя предшественик, че е агент на "проекта на омраза" в отчаян опит да спечели избиратели заради опасения за негативни последствия от имиграцията. Кметът на Лондон каза още, че опонентите му всяват паника, като разпространяват "голямата дебела лъжа", че Турция скоро ще се присъедини към ЕС.

Пред 6000 души на "Уембли Арена" Джонсън отвърна на удара, като посочи, че Хан наскоро е заявил, че лейбъристите трябва да се вслушат в тревогите на хората за имиграцията, а не директно да ги описват като предразсъдък.

Джонсън заяви също, че поддръжниците на ЕС се стараят усилено да подклаждат притесненията на хората какъв би бил животът извън блока.

Представянето на Рут Дейвидсън, лидер на консерваторите в Шотландия, получи много добри отзиви от активистите за оставане в ЕС и дори от евроскептиците. Тя критикува Джонсън, че дава уклончиви отговори на важни въпроси. "Когато хората го питат дали ще изгубят работните си места, ако излезем от ЕС, Борис Джонсън отговаря с "може би да, може би не", каза Дейвидсън.

Тя повтори призива на премиера Дейвид Камерън към избирателите да гласуват само ако са 100% сигурни, тъй като няма връщане назад.

Джонсън заяви, че 23 юни – датата на референдума - "може да се превърне в деня на нашата независимост" и че битката е "между лагер, който само насажда страхове, и друг, който е изпълнен с надежда".

Опонентите на Хан изтъкнаха като аргументи в своя ползва, че идеята за еврото вече е провалил се проект и че ЕС не може да защитава работните места.

В дебатите участваха по трима представители на всеки от двата лагера. В отговор на въпрос за икономиката Джонсън, който оглавява кампанията за напускане на ЕС, прехвърли върху съюза отговорността за трудностите, преживявани от британската металургия. "Казват ни, че не можем да намалим цените на енергията, за да запазим работните места - това е защото Брюксел казва не", заяви Джонсън, цитиран от БТА и "Франс прес".

Садик Хан му възрази: "Лъжа след лъжа! Борис, би трябвало да знаеш, че близо половин милион работни места в Лондон са пряко зависими от ЕС", каза той.

 

 

 

#Великобритания #референдум #ЕС #Садик Хан #Борис Джонсън #работни места #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници