"Шпигел": Удължаването на санкциите срещу Русия може да е последното - не постигат целите си

"Шпигел":  Удължаването на санкциите срещу Русия може да е последното - не постигат целите си
БГНЕС
A A+ A++ A

Сегашното удължаване на санкциите срещу Русия може би ще е последното, ЕС вероятно ще отиде на отстъпки, пише сп. „Шпигел“.

В ЕС все по-често стигали до извода, че санкциите не са постигнали целите си и, въпреки че страните от Източна Европа се застъпват за тяхното ожесточаване, Франция, Италия и Германия са готови да тръгнат към Москва. „Шпигел“ цитира изказване на външния министър Франк-Валтер Щайнмайер, който още през месец май говори за възможни отстъпки по отношение на Русия, обвързани с реализирането на конкретни части от Минските споразумения. При това, отбелязва списанието, изпълнението на тези договорености зависи и от украинската страна, която е заинтересована от постоянното продължаване на рестриктивните мерки срещу Москва.

Колкото и да е парадоксално, но от „Шпигел“ допускат, че санкциите са изгодни и за руското ръководство. „Те позволяват на Путин да отвлича вниманието от вътрешните проблеми чрез провеждане на агресивна външна политика.“

Според автора по украинския конфликт Москва била отстъпила само „с един милиметър“, позицията си по Крим не е променила, а тръгна на задълбочаване на противопоставянето – например въведе хибридната война в киберпространството и извършва провокация срещу самолети на НАТО. Също така е подчертано, че аргументите на италианския премиер Матео Ренци за необходимостта от руско участие при разрешаването на сирийския конфликт, стават все по-убедителни.

„Бежанската криза е в списъка с проблеми на ЕС на доста по-предна позиция, отколкото украинските проблеми“. На 21 юни представители на страните от ЕС се договориха за продължаване на санкциите срещу Русия. Президентът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че въпросът за продължаване на санкциите е решен, но след половин година режимът на санкции може да бъде отслабен, коментира Лента.Ру.

#санкции срещу Русия #украинския конфликт #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници