Турция иска Лондон в ЕС „при всички обстоятелства“

Турция иска Лондон в ЕС „при всички обстоятелства“
Мевлют Чавушоглу / БГНЕС
A A+ A++ A

Турция подкрепи категорично оставането на Великобритания в Европейския съюз, ден преди провеждането на референдума за излизането от блока в четвъртък. „Ние искаме Великобритания да остане в Европейския съюз при всички обстоятелства“, посочи външният министър на страната Мевлют Чавушоглу, предаде АФП.

Лондон традиционно оказва силна подкрепа за членството на Анкара в ЕС. Въпреки това възможното присъединяване на Турция към блока стана и една от основните теми в кампанията за референдума. Според застъпници на излизането от ЕС Великобритания рискува да бъде наводнена от турци в бъдеще, ако страната се присъедини към съюза.

 По думите на турския външен министър членството на Анкара е далеч и може да не се случи дори до 3000-та година. „Ние желаем Великобритания да остане в ЕС“, посочи той и допълни, че излизането „със сигурност ще има негативно влияние“. Той обаче предупреди, че ЕС ще бъде отслабен значително, ако не успее да се „обнови, да поправи грешните си политики и да намери решение на проблемите, пред които е изправен европейският народ... и да заеме категорична позиция срещу негативните тенденции като расизма и ксенофобията“.

Чавушоглу заяви също, че съюзът не трябва да се страхува от Турция. „ЕС не трябва да се страхува от силна Турция и вместо това трябва да си сътрудничи със силна Турция“, посочи той.

Преговорите за членство на Анкара в ЕС започнаха през 2005 г., но оттогава по тях няма голям напредък. Въпреки многократни спорове между Брюксел и Анкара по въпроси като свобода на медиите и отговора на въоръжената съпротива на кюрдските сили, президентът Реджеп Ердоган заяви, че членството остава една от стратегическите цели на страната.

#Чавушоглу #Великобритания #референдум #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници