Бъчварова още е в неведение защо Турция не приема обратно мигранти

Бъчварова още е в неведение защо Турция не приема обратно мигранти
Румяна Бъчварова / БГНЕС
A A+ A++ A

Към момента нямаме официално уведомление от турската страна, че се прекратява силата на споразумението за реадмисия на бежанци. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на Министерски съвет, предаде „Фокус”.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че от 200 нелегални имигранти, върнати на южната ни съседка, нашата страна има 200 отказа. Появиха се съмнения, че Анкара ни наказва заради отказа на нашата страна да участва в съвместни действия в Черно море.

Днес правителството одобри подписания протокол за реадмисия на бежанци от Турция от 5 май. „На практика ние сме в пълна готовност да прилагане реадмисията, ако отговаряме на всички записани условия в протокола. Той определя каква е процедурата за осъществяване на реадмисията”, посочи Бъчварова.

По думите й документите на 200 души са подадени на турската страна, но няма отговор от южната ни съседка.

Вицепремиерът уточни, че отказът на Турция да изпълнява споразумението за реадмисия на бежанци не е свързано с двустранните отношения, а е свързано със споразумението с ЕС.

Вътрешният министър допълни, че решението на България е да действа така, както е уговорено с турската страна в споразумението, като Анкара ще реши кога и как да действа по това споразумение, предаде бТВ.

#Бъчварова #споразумение за реадмисия #Турция #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници