Световната банка: България се топи и застарява - не се раждат деца и много хора емигрират

Световната банка: България се топи и застарява - не се раждат деца и много хора емигрират
БГНЕС
A A+ A++ A

Застаряването на населението в България не се дължи на нараснала продължителност на живота, а на ниската раждаемост и големия брой емигранти. Това показва изследване на Световната банка за застаряването и растежа в Централна Европа и Балтийския регион. То беше представено по време на форум за активното стареене, с участието на социалния министър Зорница Русинова, предаде Дарик.

Изследването отчита основните предизвикателства пред европейските държави в осигуряването на достоен и активен живот за възрастните хора, както и политики за промяна на сегашните подходи.

Продължителността на живота в Италия се е увеличила с 14 години за последните 50 години. В България тя е нараснала едва с 5 години, показва изследването.

В някои европейски държави популярен остава митът, че по-възрастните работници не искат да работят, а да се пенсионират, показва изследването на Световната банка.

У нас възрастните работници са изключени от възможности за обучение, работодателят не гледа положително на тях, а много българи желаят да се пенсионират едновременно със своите съпруг или съпруга.

Друг мит е, че по-възрастните са по-малко продуктивни от по-младите си колеги. Изследвания обаче показват, че застаряващият мозък компенсира по-бавната работа с реорганизиране на епизодичната памет, и може да бъде достатъчно производителен.

Като мерки за намаляване на застаряването в европейски мащаб от Световната банка предлагат увеличаване на раждаемостта с повишаване на доходите във всяка държава, подкрепа на семействата с цел спиране на емиграцията, стимулиране на работодателите да адаптират работните места спрямо остаряващите си работници.

#застаряване на населението #емигранти #Световната банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници