Разследване в Украйна: Шефове на Чернобилската АЕЦ продавали радиоактивен скрап

Разследване в Украйна: Шефове на Чернобилската АЕЦ продавали радиоактивен скрап
БГНЕС
A A+ A++ A

Украинската полиция подозира чиновници от ръководството на предприятието „Чернобилска АЕЦ“ в машинации с радиоактивен скрап в участъка на централата и изтичане на средства през общината. Това се казва в постановление на Печерския районен съд, публикуван на сайта на Единния държавен регистър на Украйна, пише 3e-news.net.

По данни на съда, от 2012 г. са се извършвали търгове за закупуване на демонтирано оборудване, преработка, освобождаване от регулаторен контрол на оборудване и конструкции от Чернобилската АЕЦ, участници и победители в които са били ООО «Промметбуд», ООО «Метресурс» и ООО «Металл-сервис плюс». С тези компании са се сключвали договори за изпълнение на дейности и оказване на услуги, част от които обаче не са били изпълнявани, по думите на източник на интернет изданието liga.net. По-нататък скрапът се е реализирал по занижени цени, казва източникът на изданието.

Легализирането на средствата от длъжностните лица на предприятието „Чернобилска АЕЦ“ се е „осъществявавало чрез превода им по сметки на епархията Свети Илия към Украинската православна църква към Киевска област“, се казва в съобщението на съда. Оттам средствата са били отправяни към „сметки на чуждестранни компании“. Според версията на следствието, така са били изнесени 17,87 млн.гривни.

Към тези действия „е причастен директорът на предприятието „Чернобилска АЕЦ“, се казва в материалите на съда. Името му не се споменава в документите. Според данни на официалния сайт на АЕЦ, длъжността генерален директор заема Игор Грамоткин, пишат украински медии.

Съдът е постановил арест и временно отнемане на имущество и парични средства за 100 хил.долара и 110 хил.гривни, намерени в банков сейф в гр. Славутич.

От своя страта Интерфакс съобщава, че следователи от Националната полиция на Украйна са провели обиски на 9 юни в помещенията на предприятието в гр.Славутич. Изданието се позовава на прессъобщение на предприятието.

Най-голям интерес следователите са проявили към проведените от „Чернобилска АЕЦ“ процедури по закупуване на демонтирано оборудване, преработката и освобождаването от регулаторен контрол на оборудване и конструкции от Чернобилската АЕЦ и последващата продажба. По време на обиските следователите са запечатали складовото помещение и са иззели около 220 тона демонтирани тръби и сплави, собственост на предприятието“. Според съобщението полицаите са действали в грубо нарушение на нормите на Наказателния кодекс, а обиските са напомняли повече на „вземане на заложници“.

По данни на пресслужбата на предприятието, на 9 юни са били иззети, но вече от следователи от Държавната фискална служба, документи, касаещи изпълнението на договора за демонтаж на вентилационните тръби от втори етап на Чернобилската АЕЦ.

 

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино