Комисията по енергетика отхвърли законопроекта за концесиите на Министерски съвет

Комисията по енергетика отхвърли законопроекта за концесиите на Министерски съвет
БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията по енергетика не прие законопроект за концесиите, внесен от Министерски съвет на първо четене.

Идеята на законопроекта беше да се въведат три режима за концесии, които съществуват на европейско ниво – концесии за строителство, концесии за услуги и концесии за ползване. Възложители на концесии могат да бъдат министри и кметове. Въвежда се нов институционален ред, свързан с концесиите и контрола.

Законопроектът не урежда концесиите за подземни богатства, тъй като това не се транспонира в директивата.

Предложението на новия законопроект кметове и министри да възлагат концесии е да има ясна отговорност кой е провел дадена процедура за концесия. Отговорността следва да бъде само на едно лице, според целта на текстовете му.

Решение за отдаване на концесии до 25 години ще бъдат вземани с решение на общински съвет, а над 25 години с решение на Министерски съвет.

Органите, които имат функции по стратегическото развитие, планирането, мониторинга, управлението и контрола в областта на концесиите са: Министерският съвет; Координационен съвет по концесиите (Координационен съвет); министрите, съобразно отрасловата им компетентност; министърът на финансите; общинските съвети; кметовете на общини; дирекция от специализираната администрация на Министерския съвет, определена със заповед на министър-председателя, наричана по-нататък „специализираната дирекция от АМС“; Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК); Сметната палата; Агенцията за държавна финансова инспекция; както и Комисията за защита на конкуренцията.

Според Данаил Кирилов, Министерски съвет е колективен орган, но наказателната отговорност винаги е за министъра. Той заключи, че с този законопроект се вменява по-голяма персонализация за наказателната отговорност.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино