Как "Ислямска държава" стана заплаха и за Кения

Как "Ислямска държава" стана заплаха и за Кения
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кения вече пострада от няколко нападения на сомалийските ислямисти "Аш Шабаб". Сега страната се изправя пред нова опасност - нарастващото присъствие на групировката "Ислямска държава" в Източна Африка, пише Тристан Макконъл от агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

"В момента има реална заплаха от страна на "Ислямска държава" срещу Кения и опасността ще продължи да нараства", смята Рашид Абди, анализатор на Международната кризисна група в Найроби.

За доказателство той сочи няколкото извършени наскоро арести, включително на трима кенийци, арестувани в началото на май по обвинение, че вербуват хора за организацията "Ислямска държава" и че са "планирали мащабни нападения".

Кенийските разузнавателни служби смятат, че около стотина кенийци са се присъединили към групировката в Либия и в Сирия, с перспектива някои от тях да се върнат, получили необходимото обучение за извършване на смъртоносни атентати.

"Това е бомба с часовников механизъм", казва Джордж Мусамали, бивш служител на кенийските паравоенни сили, станал консултант в областта на сигурността. "Това, което ще направят в Сирия или в Либия не е проблем на Кения, но това, което ще направят, когато се върнат, е проблем".

Кения вече понесе своя дял от кървави атентати срещу национални и международни цели: през 1998 г. "Ал Кайда" нападна американското посолство в Найроби, а свързаните с нея милиции "Аш Шабаб" нападнаха търговския център Уестгейт през 2013 г. и университета Гариса през 2015 година.

Но очертанията на заплахата, представлявана от "Ислямска държава", са трудни за определяне.

"Кения рискува скоро да се окаже в положението на Белгия, Франция или САЩ, където вдъхновени от "Ислямска държава" екстремисти представляват риск", подчертава Мат Брайдън, директор на базирания в Найроби институт "Сахан рисърч". "Още не сме стигнали до момента, когато в страната се връщат опитни бойци, но може би не сме далеч от него", добавя той.

През март в Кения бяха изправени пред съда четирима мъже по обвинение, че са искали да отидат в Либия, за да се бият на страната на "Ислямска държава".

В началото на май бяха арестувани трима кенийци, две жени и студент по медицина, заподозрян, че ръководи "терористична мрежа". Полицията подозира, че те са "планирали нападения от голям мащаб", включително

"биологична атака в Кения с използване на антракс", бактерията Бацилус антрацис.

Три седмици по-късно полицията съобщи за арестуването на двама предполагаеми членове на "Ислямска държава", окачествена като "група, която опитва да се установи в Кения". При операцията бяха конфискувани "терористични материали, обикновено използвани при направата на самоделни взривни устройства", според полицията.

Мнозина експерти смятат за преувеличени твърденията за неминуемо нападение на "Ислямска държава" в Кения, но смятат, че заплахата от радикализация, подсилвана от недоволството на безработните младежи, е реална.


"Не виждаме нито намерение да се извърши нападение с антракс, нито реална подготовка в тази насока", заяви пред АФП чуждестранен представител в сферата на сигурността, който е проучвал въпроса. "Но под това се крие нещо: крие се "Ислямска държава", замесена предимно във вербуването и подпомагането".

Мартин Зьотен, експерт по свързания с насилие екстремизъм в Кралския институт на обединените служби (за изследвания в областта на сигурността и отбраната - Royal United Services Institute, RUSI), смята за достоверни данните, че кенийците биват вербувани, за да отидат да се бият предимно в Либия.

"Също като тези, които заминаха да се бият в Сомалия и се върнаха в Кения, тази нова категория новобранци може да се върнат и да представляват риск за Кения", смята тя. Според нея обаче "Аш Шабаб" остават основната заплаха за страната.

Още повече, че успехът на някои операции на кенийските власти срещу терористите от "Аш Шабаб", които от своя страна казват, че нападат Кения като отмъщение за военното й присъствие в Сомалия, имаше някои нежелани странични ефекти.

"Разбиването на организираните джихадистки мрежи създаде вакуум, в който нахлу "Ислямска държава", уверява Рашид Абди. "Оттогава сме свидетели на бързо разпространяване на (импровизираните) джихадистки групи, което прави ситуацията още по-опасна".

#Кения #ислямска държава #антракс #джихадисти #Либия #полиция #радикализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници