САЩ притискат Турция за мирно решение на кюрдския проблем

САЩ притискат Турция за мирно решение на кюрдския проблем
БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството на Турция трябва първо да реши по мирен път кюрдския проблем и тогава да се съсредоточи в ислямския тероризъм. Това препоръча експертът Майкъл Уерц от Центъра за американски прогрес, цитиран в турските медии днес.

Терористичната атака на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул разпали широка дискусия във Вашингтон, както и в медиите и в мозъчния тръст, особено близък до президента Барак Обама. Защо ДАЕШ толкова често набелязва Турция за своя мишена и очаква ли се Анкара да промени стратегията си в борбата с ислямската престъпна групировка? На тези и други въпроси експертът по Турция Майкъл Уерц отговаря в интервю за „Гласът на Америка“.

Според него след атентата на истанбулското летище един от уроците е да сме убедени, че светът е мишена във всеки един миг, бдителността трябва да бъде непрекъсната, а разузнавателните служби да работят достатъчно ефективно и с целия си капацитет, особено по летищата, а там силите за сигурност трябва да гарантират реда и живота денонощно.

„Този атентат обаче съдържа и политически урок. Правителството на Турция е длъжно да намери мирно решение и развръзка на кюрдския проблем и едва после да се концентрира в борбата срещу тероризма. Това е от изключителна важност както за самата Турция, така и за Европейския съюз, и за партньорството на САЩ с Турция“, подчертава експертът от мозъчния тръст.

#Турция #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници