ЕК заплаши Португалия и Испания със сънкции заради бюджетните им дефицити

ЕК заплаши Португалия и Испания със сънкции заради бюджетните им дефицити
Португалският премиер Антонио Коста (л) и испанският му колега Мариано Рахой / БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия официално обяви, че ЕС може да наложи санкции на Испания и Португалия заради високия им бюджетен дефицит. Това е безпрецедентно наказание заради прекалено високи правителствени разходи в която и да е страна от съюза. „Комисията потвърждава, че Испания и Португалия няма да коригират високите си дефицити до препоръчания краен срок”, гласи изявление на изпълнителния орган на ЕС.

Бюджетният дефицит на 28-те страни от блока не бива да надвишава 3% от брутния им вътрешен продукт. Ако до края на юли финансовите министри на държавите-членки одобрят такова действие, ЕК ще бъде задължена да предложи финансови санкции срещу иберийските страни, които са едни от най-потърпевшите от глобалната криза в края на предишното и началото на сегашното десетилетие.

ЕК има готовност да работи заедно с властите в Мадрид и Лисабон, за да се начертае „най-добрия път напред”, заяви зам-председателят на комисията, отговарящ за еврото Валдис Домбровскис. Много страни в блока, водени от Германия, от дълго време се надяват комисията да предприеме ефективни мерки срещу страните с прекалено високи публични разходи. Не е ясно обаче дали финансовите министри биха одобрили подобни санкции в несигурната пазарна и политическа обстановка в следствие на „Брекзит”, коментира АФП.

Преди публикуването на становището на комисията португалският премиер Антонио Коста предупреди, че налагане на санкции срещу страната ще повиши евроскептичните настроения в нея. В Португалия и Испания много активни политически движения, включително парламентарно представени такива, са критични спрямо Брюксел заради различните форми на налагане на бюджетни ограничения. Франция и Италия почти сигурно ще гласуват за отлагане на санкциите, предвид собствените им високи дефицити.

#Испания #Португалия #Бюджетен дефицит #санкции #ЕК #Валдис Домбровскис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници