Убит е един от генералите, ръководители на пуча в Турция

Убит е един от генералите, ръководители на пуча в Турция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Един то генералите, взели участие в опита за военен преврат в Турция, е бил убит. Това съобщи премиерът на страната Бинали Йълдъръм, предава Интерфакс. Освен това, към настоящия момент са лишени от званията им петима турски генерали и 29 полковника от въоръжените сили на Турция. За участие в бунта до този момент са арестувани над 1500 души.

В предотвратяването на опита са взели участие турски военни, поддръжници на президента Реджеп Таийп Ердоган. Според първите изявления на властите в Турция зад пуча в южната ни съседка стои Фетхуллах Гюлен, който в момента се намира в Америка. Това стана повод държавният секретар на САЩ Джон Кери да заяви, че страната му ще окаже подкрепа на Турция в разследването на провалилия се преврат в страната и прикани Анкара да сподели всички доказателства, които има срещу живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен за неговата роля в организирането на събитията от снощи.

Коментарът му бе направен в Люксембург. Там Кери заяви, че Вашингтон все още не е получил формално искане за екстрадация на опозиционната фигура, но добави, че "Ние напълно очакваме, че ще бъдат повдигнати въпроси относно г-н Гюлен".

#генерал #полковници #убийство #пуч #Турция #Джон Кери #Фетуллах Гюлен #екстрадация #бунт #арест #Въоръжени сили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници