Изследване: Всеки пети българин е в риск от енергийна бедност

Изследване: Всеки пети българин е в риск от енергийна бедност
БГНЕС
A A+ A++ A

Отварянето на електроенергийния пазар у нас ще доведе до по-високи цени на електроенергията и изисква спешни мерки за защита на уязвимите потребители. Това заявиха от института "Отворено общество" и синдиката "Подкрепа" днес при представяне на съвместното им изследване.

Според експертните анализи всеки пети бъларин у нас е в реск от енергийна бедност. Над 1,5 милиона българи имат разходи за електроенергия, които надхвърлят 10 процента от месечния им доход, а поне всеки пети беден харчи една пета от доходите си за електричество. Най-засегнати са бедните, самотни възрастни хора, домакинствата с безработни, както и бедните семейства с деца, показва изследването.

Експерти прогнозират увеличение на цената на тока след либерализацията на пазара у нас. Според изчисленията на икономисти и синдикати, на държавата ще са необходими около 50 милиона лева годишно, за да компенсира уязвимите потребители.

Проблемът с енергийната бедност  да се решава не само с преки помощи, а с комплекс от мерки, предложи общественият защитник Мая Манолова, цитирана от БНР. Предложеният от държавата социален пакет ще подпомогне едва трима от петима уязвими потребители, като няма да покрие дори половината от разходите им за ток, изчисляват експертните анализи. Затова омбудсманът предлага да се въведат различни варианти - възможности да се разсрочват сметки, да отпадат лихви в някои най-уязвими групи.

#енергийна бедност #уязвими потребители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници