Световната банка повиши прогнозата си за цените на петрола

Световната банка повиши прогнозата си за цените на петрола
БГНЕС
A A+ A++ A

Световната банка повиши прогнозните си цените за петрола през 2016 г., независимо от проблемът с доставките на въглеводороди в редица региони, както и поради активното нарастване на търсенето през второто тримесечие, се казва в доклада Commodity Markets Outlook, цитиран от 3e-news.net.

Освен това Световната банка преразглежда и прогнозите си за селскостопанската продукция в посока повишение, като намалява обаче оценката си за повечето обработващи компании на полезни изкопаеми.

Световната банка повиши прогнозните си цени за петрола през 2016 г., независимо от проблемът с доставките на въглеводороди в редица региони, както и поради активното нарастване на търсенето през второто тримесечие, се казва в доклада Commodity Markets Outlook. Освен това Световната банка преразглежда и прогнозите си за селскостопанската продукция в посока повишение, като намалява обаче оценката си за повечето обработващи компании на полезни изкопаеми.

Както и през април, Световната банка очаква понижение при цените на почти всички суровини през 2016 г. в сравнение с 2015 г., с изключение на скъпоценните метали, особено на златото, тъй като прогнозите за тях през изминалия годишен период са били завишени.

Енергоносителите най-общо ще поевтинеят през тази година с още 16,4 процента в сравнение с 2015 г. , тоест спадът ще е по-плавен от предполагания през април (минус 19,3% ) и 24,7% през януари, според прогнозите.

Цените на металите, на селскостопанската продукция и торовете според очакванията ще спадне от под две на сто – до 3,7% , а не с 5,1%, както се предполагаше през април. През следващата година тези видове стоки вероятно ще поскъпнат с 2,1%.

Световната банка прогнозира, че цените на металите ще поевтинеят.

Металите през 2016 г. ще поевтинеят средно с 11% (прогнозата за април е за 8%), като преразглеждането отразява перспективите на отслабването на търсенето и очакването за извеждане от експлоатация на нови мощности.

Средногодишната цена на златото през 2016 г. по прогнози на банката ще нарасне със 7,7% до 1250 долара за тройунция, вместо очакваното през април понижение от 0,9%.

През 2017 г. цените на повечето суровини и съответно горива ще се увеличат в сравнение с настоящата година, като в това число средногодишната стойност на петрола ще се увеличи до 53 долара за барел при прогноза от 50 долара в прогнозата за април тази година. Златото ще поевтинее до 1219 долара за унция, при предходна прогноза от 1132 долара.

#цени на петрола #Световната банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници