Магистратите все пак ще декларират участие в тайни организации

Магистратите все пак ще декларират участие в тайни организации
БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите приеха магистратите да декларират участие в „тайни организации” или формални и неформални организации. След двудневно обсъждане парламентът одобри окончателно промените в Закона за съдебната власт.

Всеки съдия, прокурор и следовател, членове на ВСС трбява да декларира в едномесечен срок от встъпването си в длъжност всички свои дейности и членства в организации, юридически лица с нестопанска цел или граждански сдружения, предвижда одобреният документ. При промяната на това обстоятелство те отново трябва да подават декларация. Предложението беше направено от депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов.

"Всъщност се въведе задължение за магистратите да декларират тези членства. Ако се докаже, че тази организация, юридическо лице или каквато и да било организация, може да доведе до дейности, които накърняват независимостта на магистрата, то това е основание за неговото отстраняване. В крайна сметка, ако искаме прозрачност, какво пречи да се декларира членство в професионална организация. Считам, че няма пречка да се декларират. От друга страна самите организации трябва да бъдат длъжни на сайта да поддържат актуалния списък на техните членове", коментира правосъдният министър Екатерина Захариева, цитирана от БНР.  

Захариева подчерта, че реформата в съдебната власт е необратима. "Ние слагаме начало на дълбоки промени в съдебната реформа. Досега са извършвани десетки промени в този закон, но те винаги са били частични, не с цялостна визия. Неслучайно 25 години по-късно ние отново сме пред такова съществено изменение. Новият закон отговаря на искането на българското общество за справедлива съдебна система. Широкото съгласие, което беше постигнато, ми дава увереност, че съдебната реформа ще бъде доведена докрай. Но аз съм убедена, че днешните изменения са пряко свързани с качеството на правосъдието, защото няма качествено правосъдие без качествени магистрати", заяви Захариева, цитирана от БНР.

#Парламент #магистрати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници