Изчезнала птица се излюпи отново в България

Изчезнала птица се излюпи отново в България
Първият ловен сокол в България от 1998 г. се излюпи в центъра на "Зелени Балкани" в Стара Загора. Снимка: "Зелени Балкани"
A A+ A++ A

Първи успех в размножаването на изчезнал вид птица в България отбеляза Спасителният център „Зелени Балкани".

От няколко дни все по-голямото семейство на пухкавите мъници в Спасителния център се увеличи с още едно пиле. Този път обаче то е особено ценно, тъй като е представител на изчезнал от България вид, а именно ловния сокол, предаде БГНЕС.

Родителите му са от Словакия. Рано тази година те бяха транспортирани в Спасителния център, като част от част от проект „Ловен сокол в България – изследване и опазване", една от целите, на който е реинтродукцията на вида.

Появата на бял свят на първото пиле ловен сокол в България от десетилетия насам, разбира се, не мина без премеждия.

Снасянето на яйца още тази година само по себе си бе първото предизвикателство. Малко след като родителите започнаха да мътят пък, заради необичайното поведение на мъжкия, се е наложило специалистите от „Зелени Балкани" да се намесят и да приберат яйцата в инкубатор.

„За съжаление от всички прибрани яйца се излюпи само едно малко, което вече е на една седмица, то е под денонощните грижи на екипа на центъра", разказват специалистите от спасителния център.

Природозащитниците припомнят, че последното гнездене, за съжаление неуспешно, на ловен сокол в България е регистрирано през 1998 година.

От тогава вече 14 години няма наблюдение на гнезда на сокола, и видът се счита за изчезнал или размножаващ се, но в много ниска численост от 0-3 двойки.

#Словакия #Зелени Балкани #птица #България #НПО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници