Китайската Midea придобива германски производител на роботи

Китайската Midea придобива германски производител на роботи
Източник: investor.bg
A A+ A++ A

Производителят на домакински уреди Midea съобщи, че вече притежава близо 95% от германската компания Kuka, която произвежда роботи за индустриално производство.

Midea е придобила 81,04% от акциите на германската компания, чрез своето дъщерно дружество Mecca International. Този дял се добавя към 13,51%, които Midea вече притежава. През месец май тази година китайската компания отправи оферта на стойност 4,5 милиарда евро към Kuka, пише Financial Times.

Kuka се занимава с производство на роботи, използвани от автомобилопроизводители като Audi и BMW, както и от американския производител на самолети Boeing.

Според AFP сделката подлежи на регулаторно одобрение, а официални лица в Берлин и Брюксел, включително германският министър на икономиката Зигмар Габриел и европейският комисар Гюнтер Йотингер, са изразили притесненията си от факта, че германска интелектуална собственост, технологии и ноу-хау от висок клас ще заминат за Китай, уточнява още агенцията.

Китайската компания е подписала договор, с който продължава работата на фабриките и съответно работните места на Kuka в Германия до 2023 година. Със сделката Midea ще увеличи автоматизацията в своите заводи във връзка с увеличаващите се разходи за труд в Китай, коментира още агенцията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници