Все по-спожни схеми за злоупотреба с ДДС

Все по-спожни схеми за злоупотреба с ДДС
Източник: www.regal.bg
A A+ A++ A

Около 83 млн. лева са събрали данъчните в София от ревизионни актове за януари-юли 2016 г. Над 3 000 ревизии са приключени от ТД на НАП-София, коментират от приходната агенция.

Извършени са 26 електронни ревизии, при които са установени задължения в размер на над 2 млн. лв.

В обхвата на проверките попадат задължени лица, които се занимават с онлайн търговия, и такива, използващи информационна система за отчитане на продажбите.

Най-често срещаното нарушение е манипулиране на базата данни на търговския софтуер за укриване на обороти и неплащане на данъци.

Анализът на база оперативни проверки и ревизии показва, че фискалната дисциплина като цяло се повишава, но остава една група данъкоплатци, които целенасочено ощетяват бюджета.

Прилаганите схеми за злоупотреба с ДДС се усъвършенстват и се налага да се извършват все по-голям брой действия, за да се предотвратяват. Част от мерките, които се прилагат, са ревизиите за установяване на отговорност на трети лица.

НАП активно работи и за пресичане на опитите за източване на ДДС чрез фиктивни покупко-продажби на имущество на завишени цени.

Например, имот на реална стойност 100 хил.лв. се продава за 400 хил.лв., продавачът не внася дължимия данък, а купувачът заявява пред НАП искане за възстановяване на ДДС.

 

#НАП #ДДС #схеми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино