Напрежение между Русия и Украйна

Напрежение между Русия и Украйна
Източник: komentator.bg
A A+ A++ A

 

Руският президент Владимир Путин пристигна по-рано днес в анексирания Крим за заседание на Съвета за сигурност на фона на обвинения от страна на Киев, че Русия готви всеобхватно нахлуване в Украйна.

Международните наблюдатели в Източна Украйна не спират да отбелязват нарушения на примирието в районите на Донецк и Луганск. За последната седмица само в Донецка област е имало 1800 взрива. Увеличава се броят на жертвите и от двете страни на фронта. По границата с анексирания Крим е спокойно, но и там дрънчат оръжия, предаде БНТ.

На учения Черноморският флот отработва тилово обезпечаване, включително прехвърляне на части и оръжия от порт Кавказ в Крим. Този месец в Крим трябва да бъдат дислоцирани ракетните комплекси С-400 и нов радар. Украйна обвинява Русия, че готви нахлуване и трупа войски по източната граница.

"Вероятността от ескалация на конфликта остава много висока. Ние не изключваме всеобхватно руско нахлуване.", каза президентът на Украйна Петро Порошенко. 

Русия също обвини Украйна, че не иска да изпълнява Минските споразумения. След като миналата седмица обяви, че в Крим е разбита украинска диверсионна група, днес руският президент свика на полуострова заседание на Съвета за сигурност. Според Путин украинските власти нарочно изострят ситуацията.

"Изглежда нашите партньори в Киев са решили да изострят ситуацията и е ясно защо го правят - защото не искат или не могат по някакви причини да изпълняват Минските договорености", заяви президентът на Русип Владимир Путин.

В руската военна активност по украинските граници анализаторите виждат продължение на тенденцията, започнала преди 2 години след анексията на Крим и началото на конфликта в Източна Украйна. Други смятат, че и Москва, и Киев целенасочено ескалират напрежението, за да притискат за отстъпки Европа. 

#Владимир Путин #Съвета за сигурност #Източна Украйна #Русия #Украйна #Петро Порошенко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници