В Атина ще строят първата джамия от 1829 г. насам

В Атина ще строят първата джамия от 1829 г. насам
БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас разреши строителството на първата джамия в столицата Атина след освобождението на страната от османско робство през 1829 г. Според различни преценки в момента в града има около стотина неофициални джамии, които се помещават в мазета, гаражи и други постройки. Въпреки това обаче до момента близо 200 години след освобождението от турското робство, никой не е разрешавал строеж на мюсюлмански храм.

Една от последните джамии пък бе превърната първо в затвор, а сега е действащ Музей на народното изкуство. Близо 40 години различни правителства се опитват неуспешно да позволят издигането на мюсюлмански храм. Досега Атина бе единствената столица в Европейския съюз, в която нямаше джамия, припомня БГНЕС.

Този месец обаче кабинетът на Ципрас взе решение за рязкото ускоряване на изпълнението на плана за строителството на джамия, който е взет преди около 10 години. Властите отпуснаха и 950 000 евро държавни средства за тази цел. Джамията ще бъде построена върху терен, който е собственост на гръцките военноморски сили. Според министъра по религиозните въпроси Никос Филис, по този начин ще се предотврати радикализацията на младите мюсюлмани.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници