Бокова на Международна конференция за африканско развитие: Образованието ще реши въпроса с екстремизма

Бокова на Международна конференция за африканско развитие: Образованието ще реши въпроса с екстремизма
A A+ A++ A

 

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова взе участие в шестата Токийска международна конференция за африканско развитие, форум който събира над 10 000 участници, 23 президенти, девет премиери, пет вицепремиери и множество представители на правителства, ООН, международни организации от цял свят, бизнеса и гражданското общество, съобщава БГНЕС.

Ирина Бокова заяви, че на младите хора трябва да бъде дадена възможност да се възползват максимално от невероятното богатство на континента. Това послание беше потвърдено и от председателя на Комисията на Африканския съюз Нкосазана Дламини-Зумa, която подчерта, че най-ценният ресурс на Африка е неговите хора и че континентът трябва да превърне този ресурс в богатство и просперитет.

По време на конференцията генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова също за изпълнението на Програмата 2063 на Африканския съюз и Програмата 2030 за устойчиво развитие, като отправна точка за насърчаване на човешките права и достойнство на всяка африканска жена и мъж. Тя също така подчерта, че образованието не е само за преподаване на умения за работа, но и за учене на ценности като гражданство, стабилност и сигурност.

Преди и по време на конференцията Бокова се срещна с редица лидери на африкански държави, включително с президента на Джибути, Исмаил Омар Геле, с когото обсъдиха важната роля на образованието за решаването на въпроса с екстремизма. Бокова се срещна и с президента на Кения Ухуру Кениата, който по-рано по време на конференцията в свое изказване благодари специално за подкрепата, която ЮНЕСКО оказва на страната и подчерта желанието на Кения да задълбочи партньорството си с организацията, водена от Ирина Бокова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници