Горските пожари ще бъдат засичани с кула за видеонаблюдение за 150 000 лв.

Горските пожари ще бъдат засичани с кула за видеонаблюдение за 150 000 лв.
A A+ A++ A

 

150 000 лв. струва оборудването на една кула за видеонаблюдение за борба с горските пожари. Тези данни бяха изнесени от земеделския министър Десислава Танева, предаде репортер на БГНЕС.

През май месец Министерство на земеделието и храните е стартирало разработването на схема за разполагане на средства за наблюдение и откриване на пожари в горските територии с оглед изграждането на единна система за наблюдение и автоматично откриване на пожари.

През месец октомври 2016 г. се очаква да стане ясно – колко точно и къде ще могат да се разположат кулите за видеонаблюдение. Земеделският министър посочва, че за наблюдателни кули могат да се ползват и част от съоръженията, които са изградени от мобилни оператори. “В тази връзка са проведени предварителни разговори с представители на мобилни оператори в страната и от тяхна страна е изразена готовност за оказване на необходимото съдействие”, уточнява Танева.

От думите на министъра става ясно още, че миналата година “Югозападно държавно предприятие” – Благоевград е изградило девет кули с видеонаблюдение, които са финансирани по Програмата за развитие на селските райони. От отчетите за направените разходи се е разбрало, че само за оборудване с техника за видеонаблюдение, софтуер и други технически съоръжения са платени около 1,35 млн. лв. или по 150 000 лв. на кула. Разходите за изграждането на самите съоръжения е струвало общо около 245 000 лв. 

#горските пожари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници