„Шпигел“: Жан-Клод Юнкер заплашва Гърция с изпадане от еврозоната

„Шпигел“: Жан-Клод Юнкер заплашва Гърция с изпадане от еврозоната
Жан-Клод Юнкер е казал, че новите избори в страната на 17 юни са последният шанс за оставане в еврозоната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на групата на финансовите министри на еврозоната Жан-Клод Юнкер предупреди Гърция, че повечето страни в зоната с единна валута предпочитат напускането й.

„Ако в момента проведем таен вот за оставането на Гърция в еврозоната, ще има голямо мнозинство, което ще гласува срещу това“, е обявил премиерът на Люксембург на гръцкия финансов министър Филипос Сахинидис по време на срещата на Еврогрупата миналия понеделник, предаде „Дневник“, позовавайки се на германското издание „Шпигел“.

Настроенията на страните от Еврозоната срещу Гърция се помрачават заради спекулациите и объркването на евроинституциите за мястото на Гърция в еврозоната

Жан-Клод Юнкер е казал още, че новите избори в страната на 17 юни са последният шанс за оставане в еврозоната. Той е обяснил, че ако вотът не доведе до формирането на правителство, подкрепящо програмата за икономии на страната, „всичко свършва“.

Разкритията на „Шпигел“ сериозно се различават от официалното изказване на Жан-Клод Юнкер след срещата на Еврогрупата миналата седмица.

Тогава той заяви, че информацията за излизането на Гърция от еврозоната е безсмислица и пропаганда. Той отбеляза още, че Европа трябва да уважава гръцката демокрация, и критикува постоянните провокации след изборите на 6 май.

Информацията на германското списание показва поредния странен обрат в позицията на европейските лидери по темата „Гърция“.

В края на миналата седмица например еврокомисарят по търговията Карел де Гухт обяви, че Европейският съюз се подготвя за сценария с излизането на Гърция от еврото. Това твърдение бързо беше опровергано от колегата му Оли Рен, който обяви, че той е този, който отговаря за еврото, и не се работи по този вариант за съдбата на Гърция.

#„Шпигел“ #Жан-Клод Юнкер #еврогрупа #еврозона #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници