Увеличават броя на инспекторите в министерствата

Увеличават броя на инспекторите в министерствата
proff-jurist.ru
A A+ A++ A

 

Съветът за административна реформа към Министерския съвет одобри мерки за увеличаване на капацитета на инспекторатите към министерствата чрез нормативни изменения в Закона за администрацията. Заседанието беше председателствано от заместник министър-председателя по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, пише БГНЕС.

Целта на промените е да бъдат създадени и въведени ефективни механизми за контрол върху дейността на администрацията. Важна част от дейността на инспекторатите е провеждането на държавната антикорупционна политика, съобщиха от правителствената пресслужба.

С предложените изменения и допълнения в Закона за администрацията се разграничават функциите на инспекторатите по Закона за администрацията от тези на другите контролни органи и се преодолява досегашната широко разпространена практика инспекторатите да осъществяват вътрешноведомствен финансов контрол. Освен това се създава възможност Министерският съвет да определя допълнителни изисквания, на които трябва да отговарят ръководителят на инспектората и инспекторите. Предвид спецификата на дейността на инспекторатите, е необходимо да се въведат конкретни критерии за подбор на служителите в Главния инспекторат и инспекторатите, които да гарантират тяхната ефективност.

С проекта на закона за изменение и допълнение на Закона за администрацията се постига независимост на инспекторатите като звена за вътрешен административен контрол, разграничаването на административния контрол от другите видове контролна дейност, въвеждане на единни правила и процедури, регламентиращи дейността на инспекторатите по Закона за администрацията, повишаване ефективността на дейността на инспекторатите чрез укрепване на експертния, административния и аналитичния им капацитет и изграждане на обща система за предотвратяване, разкриване и отстраняване на нарушения при функционирането на администрацията.

Чрез приемането на законопроекта ще се изпълнят мерките от Програмата на Правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018 г. за повишаване на ефективността на държавната администрация и препоръките от Доклада на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка от 27 януари 2016 г., засягащи осигуряване на независимостта и увеличаване капацитета на инспекторатите по Закона за администрацията, които да действат проактивно при идентифицирането и отстраняването на уязвимите области в дейността на администрацията.

По време на заседанието беше одобрен проект за въвеждане на споделени услуги в държавната администрация. Освен това бяха изведени на преден план 20 общински услуги за стандартизиране и унифициране, като 14 от тях се ползват най-вече от бизнеса и чувствително ще подпомогнат дейността на предприемачите. 

#увеличаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници