Работодатели сигнализират: Стопанският съюз не отговаря на законодателните критериите

Работодатели сигнализират: Стопанският съюз не отговаря на законодателните критериите
dospatnews.blogspot.com
A A+ A++ A

 

Национално представителните организации на работодателите (НПРО) изпратиха писмо до Бойко Борисов, Томислав Дончев - заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), и Зорница Русинова - министър на труда и социалната политика, член на НСТС, във връзка с установените неотстраними пороци в представените от Съюз за стопанска инициатива (ССИ) доказателства, при кандидатстването им за представителна на национално равнище организация на работодателите, пише БГНЕС.

Експерти от представителните на национално равнище организации на работодателите в България, изготвиха анализ, на основа на предоставена от МТСП информация (по реда на чл. 2, във връзка с чл. 25 и чл. 26 от Закона за достъп до обществена информация). Направеният анализ изясни и открои непреодолими несъответствия с изискванията на нормативната уредба в документите, представени от ССИ, с които организацията е заявила искане за признаването й за представителна на национално равнище организация на работодателите (по чл. 35, ал. 1, т. 2 от КТ) и за които беше своевременно уведомен министърът на труда и социалната политика в хода на установяването на представителност (писма вх. № 61-185/18.07.2016 г., 61-201/22.07.2016 г., 61-211/02.08.2016 г., ДОИ01-221/12.08.2016 г.).

Направените безспорни изводи сочат, че ССИ не отговаря на критериите за представителност по закон, тъй като компаниите в него не осигуряват 50 хил. работници и служители, а от минимум 23 икономически дейности, които законът изисква за представителност на работодателска организация, ССИ има браншови организации в едва 5 (пет) такива.

Посочените пороци (а и не само те) не будят никакво съмнение, че ССИ няма качеството на реален изразител на интересите на работодателите в България, което е пречка за постигане на нормален и адекватен социален диалог. В резултат на това ръководствата на национално представителните организации на работодателите настояват да бъде направена повторна проверка на представителността на ССИ и очакват длъжностните лица, които са си позволили да заблудят Министерския съвет, да бъдат санкционирани. Ако това не се случи, НПРО ще предприемат последващи действия.

„Предвид убедителните доказателства за отсъствието на представителност на ССИ, ние, представителните на национално равнище организации на работодателите, не приемаме ССИ за представителна и настояваме организацията да не бъде допускана до тристранния и двустранния диалог на национално равнище“, се казва в писмото на НПРО до институциите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници