Празник на баклавата. Празнуват Курбан Байрам

Празник на баклавата. Празнуват Курбан Байрам
Източник: kraeznanie.lovechtoday.eu
A A+ A++ A

Празник на баклавата организираха на мегдана в търговищкото село Драгановец. По повод Байрама над 30 майсторки от района и съседни шуменски села изнесоха за дегустация близо 50 тави със сиропираните изделия, предаде БНТ.

Аромати и вкусове на масло, канела, лимон и орехи възбудиха апетита на гостите, които имаха възможност да опитат от традиционна турска баклава от 60 точени листа до лакомство приготвено от картофено тесто. Най-вкусните и атрактивни десерти бяха отличени в кулинарна надпревара.

"Направихме много около 40-45 вида баклави, които ги изложихме тука. Така всички сладко ядем и сладко си говорим", каза организаторът на празника Фани Ахмедова.

За авторството на сиропирания десерт спорят народите от Близкия изток. Турците обаче са всепризнатите майстори на баклавата като освен различни вкусове са дали и причудливи имена. Баба Фатме показа как се правят т. нар.„пръсти на везира”, която се поднасяла на султаните. Тя вече е надиплила пет тави с баклава за Байрама.

"Ще видите как навивам сега. Да не изсъхне тестото. Много. Много майсторлък се иска", коментира Фатме Аптулова.

Жените от местното читалище за втори път правят празникът на баклавата, за да възродят древните кулинарни традиции и добросъседството.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници