Новият директор на Народния театър започва с промени в щата

Новият директор на Народния театър започва с промени в щата
bulevard.bg
A A+ A++ A

 

Народният театър може да се управлява с повече отвореност и диалогичност. Това заяви новият директор на Народен театър "Иван Вазов" Мариус Донкин, пише БГНЕС.

Донкин отбеляза, че ще има промени в щата на театъра и ще бъде направена по-ефективна администрацията. Според него е необходимо да бъдат актуализирани заплатите на актьорите, които играят на щат. В момента заплатите им са около 800-830 лв. и повечето от тях имат ангажименти извън сцената на Народния театър. Донкин иска да промени това като ги накара да съобразяват участията си извън театъра с ангажиментите към сцената.

Тези от актьорите, които са на пенсионна възраст, но все още са на щат в театъра, ще останат, но на половин щат и така ще могат, според него, да взимат и повече пари. Освен това ще има вечери, през които на третата камерна сцена възрастните актьори ще играят това, което искат.

Той обеща, че ще ръководи театъра с повече диалогичност и не еднолично, т.е. всеки ще има пряк ръководител, с когото ще говори Донкин. Според него този път на ръководене на театъра може да донесе добра атмосфера.

Освен това през третата година след оглавяването на театъра, Донкин иска да създаде форум на националните балкански театри и иска да го превърне в традиция.

Като пример в управлението на театрите, Донкин даде Румъния, където бюджетът на театъра е огромен. Там има 103 театъра, от които 47 са общински, а всички други са държавни. На Народния театър там обаче бюджетът е многократно по-висок от бюджета на фонд "Култура".

В нашия Народен театър бюджетът е 3.3-3.4 мн. лв. като през последните три години от билети театърът си набавя от 930 хил. лв. до 990 хил. лв.

Донкин обяви и някои от заместниците си. Инж. Емил Марков ще бъде един от тях, той ще отговаря за техническата част. Другите заместници обаче все още са в процес на избиране.

Интересна новост е, че в театъра няма да има главен драматург, а Обществен съвет, в който ще влязат различни хора, които няма да са на щат. Част от лицата в него ще са Николай Йорданов, който е председател на фестивала "Варненско лято", Захари Захариев, акад. Дамян Дамянов и психиатърът д-р Николай Михайлов.

Част от режисьорите, с които ще работи Донкин са Веселка Кунчева, Диана Добрева, Галин Пантелеев, който трябва да влезе в състава от следващия сезон. Ще има и други режисьори, с които ще работи Донкин, но все още води разговори с тях.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници