Слабите правителства спряха помощите на ЕС за Западните Балкани

Слабите правителства спряха помощите на ЕС за Западните Балкани
Източник: www.bgnes.com
A A+ A++ A

 

Помощта на ЕС за страните от Западните Балкани, които се стремят към присъединяване към европейския блок, се възпрепятства от съществени слабости на националните правителства, предаде БГНЕС.

Финансирането може да бъде намалено или спряно, за да се насърчат властите в Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия да се съобразят с препоръките на Европейската сметна палата. Западните Балкани са получили 5.1 млрд. евро като предпресъединителна помощ от Европейската комисия между 2007 и 2014, се казва в доклад на Европейския съд на одиторите (ЕСО). Сред препятствията за финансирането на изброените страни в доклада се споменават „слаб административен капацитет“, „Липса на политическа воля за институционални реформи“ в някои страни. Помощта на ЕС за Западните Балкани, които се стремят към присъединяване към европейския блок, се възпрепятства от съществени слабости на националните правителства.

“Еврокомисията трябва систематично да прилага стриктни условия и да проследява изпълнението им”, заяви членът на ЕСО Ищван Фазакаш. “Ако е необходимо по-нататъшни плащания могат да бъдат намалени или спрени.“

Одитът установи отделянето на сравнително малко средства в страните от Западните Балкани в области като съдебната реформа, свободата на медиите и мерки за справяне с корупцията и организираната престъпност. Според доклада въздействието на финансирания от ЕС проект за борба с корупцията в Албания е бил засегнат от липсата на финансови средства и персонал и не е независима от правителството на страната. “Ако борещите се с корупцията служители в дадена страна не са независими, то така не може да бъде изпълнена никаква цел, това е просто подреждане на витрината”.

Антикорупционната организация Трансперънси интернешънъл класира Албания и Косово съответно на 88-мо и 103-то място в своя годишен глобален индекс на корупцията. Фазакаш каза пред АФП, че повече пари от финансирането отиват за инфраструктурни проекти, отколкото за т. нар. проекти по върховенство на закона.“По-хубаво е да имаш построен мост, път или детска градина, “след това да поставиш на нея европейското знаме и да кажеш: „Това е спонсорирано от Европа“. Техните основни цели са видимите резултати.“

Той предупреди за необходимостта от фокусиране на политическия диалог с ЕС върху правната реформа.

ЕС засега изключва каквото и да било по-нататъшно разширяване преди 2020 г.

#ЕС #Западните Балкани #ЕСО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници