Митов: Медиите са виновни за спекулациите около българската кандидатура за генерален секретар на ООН

Митов: Медиите са виновни за спекулациите около българската кандидатура за генерален секретар на ООН
www.mfa.bg
A A+ A++ A

 

Спекулациите, които се появиха около Германия и Русия тръгват от медийната среда. Това заяви външният министър Даниел Митов в началото на правителственото заседание по повод скандала около българската кандидатура за генерален секретар на ООН, съобщава БГНЕС.

„По никакъв начин българското правителство не желае да бъде асоциирано с твърдения, замесващи трети държави, че по един или друг начин има договорки за кандидатурата ни, смяна, подкрепа, или каквото и да било друго. По никакъв начин няма да оставим да бъдем повлияни от решение на трети държави. Благодарим за адекватната реакция, както на Руската Федерация, така и на Германия. Ясно е, че те реагираха правилно, казвайки – ние нямаме никакво намерение да влияем върху решенията на суверенна държава, в случая България коя да бъде нейната номинация, България ще си реши”, каза Митов.

„Премиерът много ясно артикулира. По никакъв начин реакциите на Руската Федерация не могат да бъдат четени в полза или вреда на когото и да било. Ясно беше казано, че никой няма намерение да ни се меси в суверенните решения и толкова. Вчера и българският посланик е бил на среща с руския външен министър и това е било препотвърдено. Никой не ни се меси в решенията. Никой не проявява в случая пристрастия към един или друг кандидат”, посочи външният министър.

„Има още време до избора на генерален секретар на ООН и държавите още имат възможност да оформят консенсус около някой, а ние в течение на кампанията ще си взимаме своите решения”, добави Даниел Митов. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници