Съдът в Стокхолм остави в сила заповедта за арест на Асанж

Съдът в Стокхолм остави в сила заповедта за арест на Асанж
Източник: hicomm.bg
A A+ A++ A

 

Апелативният съд в Стокхолм остави в сила европейската заповед за арест, издадена през 2010 г. срещу основателя на сайта „Уикилийкс“, австралиеца Джулиан Асанж, който е заподозрян в изнасилване, предаде БГНЕС.

Апелативният съд отклони молбата на защитата за отменяне на заповедта за арест, съобщават агенциите. Адвокатите на австралиеца за осми път обжалват заповедта, включително и тази година, след като на 22 януари 2016 г. работна група на ООН по произволно лишаване от свобода (UNWGAD) призна искането за задържане на Асанж за неоснователно.

Асанж все още се намира в еквадорското посолство в Лондон, където се укрива от 2012 г. Той се опасява, че ако бъде отведен в Швеция, след това по-лесно ще може да бъде екстрадиран в САЩ.

Адвокатите му от своя страна настояват Швеция да уважи решението на Работната група на ООН, според което престоят на Асанж в посолството се равнява на неправомерно задържане от страна на Швеция и Великобритания.

През май окръжен съд в Стокхолм взе решение, че „обратно на становището на Работната група на ООН по произволни задържания, престоят на Асанж в еквадорското посолство в Лондон не трябва да се смята за задържане“. 

#Джулиан Асанж #Стокхолм #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници