Хареки отново "атакуват" имейли на германски партии

Хареки отново "атакуват" имейли на германски партии
www.kaldata.com
A A+ A++ A

 

Германските политически партии станаха обект на нова серия от хакерски атаки, показват правителствени документи, цитирани от местни медии.

Политици и служители от редица германски партии, сред които Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и партията „Ди Линке“, са получили имейли, отбелязани като изпратени от различни структури на НАТО, но вместо това съдържащи зловреден софтуер. Веднъж инсталирана на съответния компютър, програмата си осигурява достъп до неговото съдържание, пише БГНЕС.

Позовавайки се на анонимни експерти, изданието „Зюддойче Цайтунг“ посочва, че атаките, осъществени на 15 и 24 август, по всяка вероятност са дело на подкрепени от Русия хакери.

В документ, разпространен от германския Федерален офис за информационна сигурност, се предупреждава политическите организации да внимават за възможна опасност.

В свое изказване пред вестника ръководителят на офиса Арне Шьонбом заяви, че причина за отправеното предупреждение е желанието да се избегне случай като този с Демократическата партия в САЩ. През юли сайтът „Уикилийкс“ публикува серия от имейли и документи на партията. Тогава от кампанията на Хилари Клинтън обвиниха Русия за атаката.

Също както в американския случай федералното бюро се притеснява, че хакери могат да се сдобият с материали за отделните германски партии, което да окаже влияние върху предстоящите догодина парламентарни избори.

През май германското вътрешно разузнаване обвини Русия за серия от международни кибератаки, в това число и такива срещу германския парламент миналата година. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници