1 млн. евро получава Сърбия за техника и обучение по гранична охрана

1 млн. евро получава Сърбия за техника и обучение по гранична охрана
www.m.clubz.bg
A A+ A++ A

 

ЕС обяви, че ще помогне на Сърбия с обучение на персонал и доставка на специално оборудване за по-добър контрол на мигрантския поток. В съобщение на Делегацията на ЕС в Сърбия се казва, че е подписан договор за 1 милион евро с Международната организация по миграция, за осигуряване на техника на стойност 350 000 евро и обучение на сръбските власти, пише БГНЕС.

„Това ще включва фиксирани термовизионни системи, ръчни термо камери, както и устройства за проверка на документи и за комуникация”, се посочва в съобщението.

С това финансиране ще се обезпечи и разполагането на 50 чужди гранични полицаи от страни членки на ЕС.

Така нареченият балкански маршрут за мигранти, които искат да стигнат в Западна Европа, беше официално затворен през март, но всекидневно стотици хора подължават да се опитват да преминат границата на Сърбия.

В момента в страната има 6000 мигранти, които живеят в лагери при съмнителни санитарни условия, а Белград засилва граничния контрол и включва в патрулите и войници.

ЕС ще осигури също допълнителна подкрепа за България, откъдето мнозина мигранти пътуват за Сърбия, и тя ще включва „значителен брой” допълнителни гранични полицаи и превозни средства, посочва съобщението на ЕС.

Миналата седмица сръбският премиер Александър Вучич и управителят на Банката за развитие на Съвета на Европа Ролф Венцел подписаха в Париж споразумение за предоставяне на помощ от 755 000 евро за мигрантите в Сърбия.

Сръбските власти съобщават, че от началото на тази година в страната са били регистрирани 102 000 мигранти.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници