Отхвърлиха ветото на Обама върху закона за 11 септември

Отхвърлиха ветото на Обама върху закона за 11 септември
departed.co
A A+ A++ A

 

Американският конгрес отхвърли ветото, което президентът Барак Обама наложи на закон, който разрешава на близките на жертви на атентатите от 11 септември да съдят Саудитска Арабия, пише БГНЕС.

Това е първият случай от 8 години, когато президентът вижда свое вето да бъде отхвърлено от Конгреса. За да се случи това трябва да бъдат събрани две трети от гласовете. Обама се е възползвал от правото си на вето 12 пъти по време на своето управление. Срещу ветото на президента в Сената бяха издигнати 97 гласа, срещу само един, който го подкрепи – председателят на демократите в горната камара Хари Рейд. В Камарата на представителите срещу ветото се произнесоха 348 от членовете срещу 77, които го подкрепиха. Барак Обама аргументира своето вето с принципа за имунитет, който защитава държавите и техните дипломати от съдебно преследване. Той се опасява, че това би предизвикало ефект на бумеранга и съдебни дела срещу САЩ в различни части на света. „Този текст няма да защити американците от терористичните атаки и няма да подобри ефикасността на нашия отговор в случай на такива атаки“, писа Обама до лидерите на републиканци и демократи в Сената, опитвайки се да предотврати подобен резултат в гласуването. Аргументите му обаче не бяха приети.

Петнайсет от деветнайсетте извършители на терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ бяха саудитски граждани. Въпреки това отговорността на Саудитска Арабия за атентатите не бе доказана. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници