44 деца безследно изчезнали в България през 2011 г.

44 деца безследно изчезнали в България през 2011 г.
Русанка Венелинова е изпълнителен директор на фондация „Център Надя", член на Европейската федерация за изчезнали деца, Missing children Europe (MCE). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 2 млн. деца годишно стават жертва на трафик по света, а в България през 2011 г са регистрирани 44 случая на изчезнали деца, съобщи Русанка Венелинова, изпълнителен директор на фондация „Център Надя".

„Служителите на МВР са открили обаче общо 49 деца," продължи Русанка Венелинова, цитирана от БГНЕС, по повод обявяването на Гореща телефонна линия за изчезнали деца 116 000.

По думите й, причината за това разминаване в статистиката е, че се работи и по стари случаи, някои от които датират до 20 години в миналото.

„При тези случаи ако не се работи активно в първите 24 часа, за съжаление се откриват трупове, това се случва и в нашата страна," каза още Русанка Венелинова.

Тя обясни още, че особено уязвими са деца, които боледуват или имат умствени увреждания.

Горещата телефонна линия за изчезнали деца в Европа 116 000 не е оперативен в България, а екипът на фондация „Център Надя" работи по него от три години, разказа още Русанка Венелинова в Европейския ден на изчезналите деца - 25 май.

„Работихме в междуведомствени групи за разработване на механизъм за общи усилия, постигнахме споразумение с МВР. Остават малко стъпки – техническото подсигуряване на линията, както и финансирането и привличането на специалисти. За финансирането на материалната база и персонала има проект, изпратен до Европейската комисия," поясни Русанка Венелинова.

Смисълът на този телефон е да се координират действията на работещите по случаите, както и да се окаже морална помощ и подкрепа на родителите, допълни тя.

За създаване на дълготрайна и ефективна практика за превенция на изчезването на деца е нужно сътрудничество между правозащитните органи и неправителствените организации, поясни изпълнителният директор на фондация „Център Надя".

За момента дългосрочни сътрудничества има с МВР, представители на Народното събрание, Комисия за регулиране на съобщенията и телефонните оператори.

„Между 300 000 и 500 000 лв. годишно ще струва поддържането на телефонната линия," каза още Венелинова.

#изчезнали деца #Русанка Венелинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници