Първият „слънчев“ самолет летя успешно и по тъмно

Първият „слънчев“ самолет летя успешно и по тъмно
Размахът на крилете на „Солар импулс" е колкото на Ербъс A340 - 63,4 метра, но теглото му е само 1 600 килограма. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Швейцарският самолет, захранван с лъчиста енергия, „Солар импулс" (Solar Impulse) завърши успешно първия етап от първия си междуконтиненталния полет до Мароко.

Самолетът се приземи по тъмно малко след полунощ на мадридското летище Барахас, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

След излитането му в четвъртък от Щвейцария в 8:24 часа с повече от два часа закъснение заради мъгла, самолетът почти успя да навакса забавянето в началото на следобеда, като прелетя на голяма височина над Пиринеите - основното препятствие по пътя му.

„Солар импулс", който не носи никакво гориво, промени първоначалния си маршрут, за да избегне турбуленции.

Самолетът бе принуден да изчака в зоната на Торехон края на традиционния засилен трафик и да кръжи повече от три часа на 3 600 метра височина, преди да получи разрешение за кацане в Мадрид.

Пилотиран от Андре Боршберг, професионален авиатор и ръководител на операцията заедно с Бертран Пикар, самолетът набра височина 9 000 метра към 11:20 часа - 40 минути по–рано от предвиденото.

По време на полета Андре Боршберг отговаряше на въпроси на медиите.

„Първите часове си създавах удобна жизнена среда в това тясно пространство, готвейки се за близо 20-часов полет," разказа пилотът и подчерта голямото доверие, което има в подготвения за денонощен полет апарат.

„Солар импулс" има четири електромотора, захранвани с 12 хиляди фотоклетки, покриващи огромните му криле. Енергията се събира в батерии, които поддържат нощния полет.

Размахът на крилете е колкото на Ербъс A340 - 63,4 метра, но теглото му е само 1 600 килограма.

Полетът на височина от 3 000 метра позволи да се икономиса кислород за пилота, ограничен заради изисквания за ниско тегло на машината.

Преходът подложи на изпитание способността на самолета да лети в общия въздушен трафик.

Цялото пътуване, което ще завърши в столицата на Мароко Рабат, ще бъде и етап в подготовката на околосветското пътешествие през 2014 г., за което вече се строи нов, по–голям въздушен апарат със същата технология.

#„Солар Импулс" #Solar Impulse #Швейцария #Мароко #Бертран Пикар #Андре Боршберг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници