Швейцария ще отпусне 1,75 млрд. долара за възстановяването на Украйна

Швейцария ще отпусне 1,75 млрд. долара за възстановяването на Украйна
A A+ A++ A

Швейцария планира да отпусне 1,75 млрд. долара за усилията за възстановяване на Украйна в периода 2025-2028 г. в рамките на стратегия за международно сътрудничество, съобщи „Киев Индипендънт“.

Президентът на Швейцария Виола Амхърд обяви това по повод посещението на украинския ѝ колега Володимир Зеленски в столицата на страната Берн.

Въпреки че отказва да предостави на Киев военна помощ поради дългосрочната си политика на неутралитет, Швейцария все пак оказва икономическа, хуманитарна и политическа подкрепа на обсадената страна.

Според Амхерд двамата със Зеленски са обсъдили и хуманитарното разминиране в Украйна, както и продоволствената сигурност, свързана с руските заплахи за корабоплаването в Черно море.

Помощта за възстановяване не беше единствената нова помощ, представена от Швейцария. Украинският президент съобщи, че Амхерд се е съгласила да започне подготовката на Глобалната среща на върха за мир и да бъде домакин на събитието.

Двамата лидери обсъдиха и "нова дългосрочна програма за подкрепа" на Украйна, каза украинският държавен глава.

Преди разговорите си с Амхерд Зеленски се срещна и с Ерик Нусбаумер, ръководител на долната камара на швейцарския парламент, и с Ева Херцог, ръководител на горната камара, както и с лидери на парламентарни партии и групи.

Зеленски трябва да посети Давос, за да присъства на Световния икономически форум - ежегодно събитие, на което се събират световните политически, бизнес и граждански лидери.

#Швейцария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници