15 млрд. долара получава Афганистан до 2020 г.

15 млрд. долара получава Афганистан до 2020 г.
stolicite.com
A A+ A++ A

 

Участниците в международната конференция за Афганистан, която се проведе в Брюксел, съгласуваха нов пакет от финансова помощ за Кабул до 2020 г. Сумата възлиза на 15,2 милиарда долара – ежегодно потъналата в хаос държава ще получава по около 3,8 милиарда долара в замяна на политически, социални и икономически реформи, пише БГНЕС.

От Кабул се очаква да нормализира ситуацията със спазването на човешките права, борба с корупцията и да прекрати борбата за власт вътре в ръководството на страната.

Главен донор на Афганистан ще станат страните-членки на Евросъюза: те са готови ежегодно да отделят 1,2 милиарда евро. Германия обеща да отпусне в течение на четири години 1,7 милиарда евро на Афганистан, съобщава ДВ. Берлин обвързва отпускането на средствата със споразумението между ЕС и Кабул, според което в Афганистан могат да бъдат върнати около 80 000 мигранти, на които е отказано убежище в ЕС. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че се надява на честна сделка с Кабул. Председателят на Евросъвета Доналд Туск благодари на Афганистан за смелостта да приеме обратно мигрантите.

Но върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини отхвърли подобни изводи, заявявайки, че финансовата помощ за Афганистан не е свързана с миграционния въпрос. Според нея подобряването на ситуацията в страната е основна предпоставка за успешното развитие на региона. Тя нарече това „инвестиция в бъдещето на ЕС“.

Последният пакет от международна финансова помощ за Афганистан предвиждаше отпускането на 16 милиарда долара в течение на четири години от 2012 до 2016 г. Именно такава сума бе необходима за възстановяването и развитието на страната. Основни донори на Афганистан бяха САЩ, Япония, Германия и Великобритания. 

#Афганистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници